Godišnji odmor s djecom

Vaša djeca baš kao i vi jedva čekaju godišnji odmor. To su za njih dani zabave koji žele provesti aktivno sa svojim roditeljima i bližnjima. Kako njima, ali i sebi organizirati da to vrijeme provedeno na odmoru bude što zabavnije i kvalitetnije, da ostane u lijepom sjećanju. Osmislite ideje zajedno s djecom, dajte im priliku da iznesu svoje mišljenje kako bi za njih trebao izgledati godišnji odmor. Zatim razmislite koje su od tih dječjih ideja vama prihvatljive i kako uh uklopiti u svoju sliku idealnog godišnjeg odmora. Najbolje bi bilo izraditi plan za svaki od onih dana koje želite provesti na odmoru. Potrebno je isplanirati vrijeme koje ćete provesti svi zajedno i ono koje želite iskoristiti samo za sebe. Nađite zamjenu za čuvanje djeteta – ništa se strasno neće dogoditi ako ga ostavite na čuvanju bakama, djedovima ili nekoj bliskoj osobi u koju imate povjerenja. Kada posvetite vrijeme sebi, kada napunite baterije, vratit ćete se osvježeni, dobro raspoloženi. A samim time napravit ćete dobro sebi, ali i djetetu. Bit će vam sve lakše. Godišnji odmor nam pomaže kod napetosti, iscrpljenosti. Važan je zato što prevenira stres, djeluje na naše psihičko i fizičko zdravlje. Nakon njega puno smo vedriji, produktivniji, zadovoljniji. Kako utječe pozitivno na nas, tako i na našu djecu. I njima je potreban predah od vrtića i školskih obaveza. 

Kada se pripremamo za odmor najvažnije je: ponijeti važeće putne isprave za sve članove obitelji, lijekove, obvezno sirup za snižavanje tjelesne temperature kao i tablete protiv mučnine. Odjeću, ovisno o tome gdje idemo. Uvijek je dobro u slučaju hladnoće pripremiti majicu i trenerku dugih rukava, čarapice, dekicu, vodu i sokiće, omiljene slikovnice, usb-stick s dječjim pjesmicama, vlažne maramice, omiljenu djetetovu igračku, voćkicu i sendviče. Ne zaboravite pelene i hranu koja se može pripremiti na putu ukoliko je u pitanju mala beba. Vrlo je bitno da na put krenemo odmorni, pogotovo ako, putujemo osobnim automobilom potrebno je provjeriti ispravnost istoga. Djeci osigurati sjedalice i obvezno ih vezati sigurnosnim pojasom. Izbjegavajte gužvu i češće se zaustavljajte. Nije dobro za djecu, kao ni za vašu kralježnicu, dugo sjedenje; zato protegnite noge. Ako je lijepo vrijeme napravite piknik, raširite dekicu na nekom lijepom mjestu te sendviče i sokove pojedite i popijte vani u prirodi. Djeca će uživati, a vaš ćete put učiniti zanimljivijim.  Kad napokon stignete na odredište, dobro se odmorite i krenite sa svim onim aktivnostima koje ste osmislili, planirajući godišnji. I ako ne ispadne uvijek sve po planu, nije važno. Bitno je da se opustite. Plešite, pjevajte, kuhajte, kartajte, igrajte društvene igre (čovječe glupiraj se, 5 sekundi, memory i slično). Fotografirajte se, pričajte, sunčajte se, planinarite zavisno gdje se nalazite uživajte. Zašto?

Zato sto ćete na taj način stvarati sebi i svojoj djeci divne uspomene na dane sretnog i ispunjenog djetinjstva. Iako će uvijek biti naša djeca, dani idu brzo i brzo će narasti. Njihovo djetinjstvo će tada prestati, a oni će ga se uvijek sjećati i u njega s radošću vraćati, i to s osmijehom na licu jer je bilo ispunjeno ljubavlju i srećom. Iz vas će zračiti zadovoljstvo kada se skupa s njima prisjetite svih lijepih zajedničkih provedenih trenutaka prelistavajući albume s različitim slikama koje su obilježile vaša putovanja; prepričavajući događaje – osvježit ćemo sjećanja, probuditi emocije koje proizlaze iz međusobne ljubavi.