Opasnost od toplotnog udara

Stiglo nam je ljeto, a s njim i velike vrućine. Nerijetko se događa da na pedijatriju klinike za dječje bolesti zaprime djecu zbog toplotnog udara. Naravno opasnost je jednaka za nas kao i za ljude starije životne dobi. Što se zapravo događa s našim organizmom na ovako ekstremnim vrućinama koje nas pogađaju? Ako ne unosimo dovoljnu količinu vode i pretjerano se izlažemo suncu, a sve češće se dogodi da neodgovorni i nesmotreni ljudi zaborave čak i svoje dijete u automobilu po ovim paklenim vrućinama dok obavljaju šoping i slično te slijedi ono najgore, nesreća sa smrtnim posljedicama.

Toplotni udar je stanje opasno po život. Kada smo dehidrirani, tjelesna temperatura se jako povisi te osjetimo vrtoglavicu i glavobolju. Toplotni udar javlja se uz povišenu temperaturu od 40°C pri čemu može doći do zatajenja vitalnih organa. Neki od simptoma su:

 1. MUČNINA I POVRAĆANJE – Izlagali ste se dugo suncu po velikoj vrućini i osjećate mučninu ili počnete povraćati to može biti znak toplotnog udara. Osobu je potrebno staviti u bočni položaj da ne bi došlo do gušenja.
 2. UBRZANO DISANJE – može nastati uz povišenje tjelesne temperature. Osim ubrzanog disanja dolazi do pojačanog rada srca što se očituje ubrzanjem pulsa.
 3. SMUŠENOST – bolesnik se gubi na trenutke, sposobnost razmišljanja i rasuđivanja mu je smanjena.
 4. GLAVOBOLJA – jaki bolovi u glavi javljaju se već kod toplinske slabosti. Potrebno je skloniti se u hladnu zatamnjenu prostoriju, piti tekućinu i rashladiti se u kadi. 
 5. CRVENILO KOŽE – nadražaj koze izazvan prekomjernim znojenjem izgleda kao skup prištića, a najčešće se javlja na vratu, preponama, ispod grudi, pazuha te na unutarnjem djelu lakta. Potrebno je obuci suhu odjeću i stavljati hladne obloge. 
 6. DEHIDRACIJA – Treba nadoknaditi izgubljenu tekućinu i materijale. Osobu staviti u ležeći položaj te joj davati da pije vodu, a ako se stanje ne popravi pozvati hitnu pomoć.
 7. GRČEVI – osobe koje se puno znoje gube sol u organizmu. Smanjeni udio soli u mišiću izaziva grčeve u trbuhu, rukama, nogama. Bolesnika je potrebno skloniti u hlad i ne izlagati nikakvim fizičkim naporima. Ako grčevi potraju vise od sat vremena pozvati hitnu pomoć.

Dakle, kada prepoznamo simptome potrebno je reagirati jer neliječenje toplotnog udara može dovesti do trajnih posljedica i smrti.

Što napraviti?

Ako se takvo što dogodi osobu treba skloniti u hladnu prostoriju, skinuti odjeću, rashladiti organizam tuširanjem hladnom vodom ili oblaganje tijela hladnim ručnicima. Nadoknađivanjem tekućine izgubljene dehidriranjem. Zvati 112 jer pacijent s toplotnim udarom mora što hitnije biti prebačen u ambulantu hitne pomoći.

Kako se zaštiti?

 1. uzimati tekućinu – vrlo je važno hidrirati tijelo jer znojenjem gubimo puno tekućine. Općenito je potrebno unositi dovoljne tekućine u organizam, a pogotovo ljeti. Neka vam bočica s vodom uvijek bude pri ruci.
 2. zaštita za glavu – obavezno nosite kape i šešire kao zaštitu za glavu i vrat. Nije na odmet pošpricati ih vodom ako se duže izlažete suncu.
 3. kupanje ili tuširanje – organizam možete rashladiti u moru, rijeci, jezeru ,bazenu ali i u kadi. Više puta dnevnim ulaskom u vodu ili tuširanjem snizit ćete temperaturu tijela.
 4. hladovina – držati se što debljeg hlada. Drvo je najbolje i najljepše za prirodno rashlađivanje. Ako možete uživajte u prirodi ili doma uz klime i ventilator dok vani ne popuste vrućine. 
 5. izbjegavati fizički rad na otvorenom – skloniti se u najtoplijem djelu dana ako je moguće od 11.00-17.00 sati, nositi laganiju odjeću (pamuk, lan), kapu, sunčane naočale. Ukoliko ipak morate obaviti neke fizičke aktivnosti, preporučljivo je da to bude u ranim jutarnjim satima.
 6. paziti na prehranu – izbjegavati masnu, prženu te previše zasoljenu hranu. Unositi sto vise svježeg voća i povrća. Neka nam obroci budu manje obilni, izbjegavati gazirane napitke. Piti sto vise vode i prirodnih sokova.

 

Uživajte u svim blagodatima ljeta, ali također pazite na sebe, svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih. Prevencija je najbolje rješenje!