Patuljci

Patuljci još poznati i pod imenom leprikoni su jedna od poznatijih mitskih bića u svijetu. Nije slučajno što se takva biča nalaze u mnogim pričama, crtani filmovima, npr. Snjeguljica i sedam patuljaka. Patuljci se podosta spominju u slavenskoj, nordijskoj i keltskoj mitologiji.
Izgled patuljaka
Izgled patuljaka u tradicionalnim predajama zna biti nešto različit, ovisno o kulturi i vremenskom periodu. Ono oko čega su svi suglasni, a to je da su to bića uglavnom do visine 30 centimetara. Uglavnom su čovjekolikog izgleda, sa manjim razlikama. U nekim predajama patuljci imaju šiljate i velike uši, dok drugi imaju veliki nos. Negdje mogu biti maleni i zdepasti, dok su negdje prikazani kao vitke male osobe. Najčešće prema predaji i svjedočanstvima imaju određene kapice na glavi. Zbog toga se stvorilo vjerovanje, da im ta kapa služi za skrivanje od ljudi. Navodno da ih ona može učiniti nevidljivima. Također, uz uredna odijelca, opisani su i sa štapićima u ruci. Mnogi ih mijenjaju za vilenjake, no nisu u pitanju ista mitska bića.

Patuljci prema legendama su često puta predstavljeni kao oponenti divovima. Dok su divovi bili poznati kao snažni ljudi (obaratelji), patuljci su bili smatrani bićima koji su ovladali magijskim djelovanjima. Na taj način su se mogli suprotstavljati divovima.
Mjesta gdje obitavaju prema narodnim vjerovanjima
Šume, močvarna područja, područja gdje ima nekih dragocjenosti (plemeniti metali), rudnici ili neke kuće. Ono što je zanimljivo, a to je da i dan danas se pojavljuju određeni očevidci koji tvrde da su vidjeli malena bića koja odgovaraju narodnim vjerovanjima. Svjedočanstva su gotovo identična, dok se lokacije viđenja razlikuju. Irska je dosta poznata po narodnim vjerovanjima u patuljke. I danas u dobroj mjeri je prisutno vjerovanje da osoba koja zgrabi te patuljke, da će ih moći prisiliti da ih odvede do blaga. Vjeruje se da su oni između ostalog čuvari blaga, kao što su vile prema vjerovanjima čuvari priroda. Interesantan je možda podatak da se obično ne glasaju za razliku od drugih mitskih bića. Kažu očevidci da obično promatraju i šute, a nakon nekog vremena pobjegnu.
Ima tu mnogo varijacija na osnovni model vjerovanja. Ono što je svima zajedničko, a to je da vjeruju, da su ta bića povezana sa magijskim djelovanjima, da se motaju često oko područja gdje ima zlata, srebra… da postoje pozitivni i negativni patuljci.