Zaštićene biljke u Hrvatskoj

Runolist (Lentopodium alpinum)

Runolist je biljna vrsta koja uspijeva na Velebitu, Dinari, Risnjaku, Bitoraju te na Ličkoj Plješivici, ujedno je i naša najpoznatija zaštićena biljka. Prepoznatljiv je po specifičnim gustim vunenastim dlakama i bijelim cvjetovima, a cvate u srpnju i kolovozu. Runolist je strogo zaštićena biljna vrsta u Hrvatskoj.

Velebitska degenija (Degenia velebitica)

Velebitska degenija endemska je biljka i strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj. Predstavlja simbol Velebita, ali i Hrvatske, a također se nalazi i na kovanici od 50 lipa. Karakteristična je po sivkastim plodovima te uskim listovima, a cvate početkom ljeta, točnije u svibnju i lipnju.

Zimzelena medvjetka (Arctostaphylos uva-ursi)

Medvjetka je zimzelena ljekovita biljka, zakonom zaštićena biljka u Hrvatskoj. Izgleda poput niskog puzavog grmića, a raste na Velebitu i u Gorskom kotaru. Karakteristična je po sitnim bijelim listovima, a cvjeta od ožujka pa sve do lipnja.

Vodeni kozlac, Močvarni zmijanac (Calla Palustris)

Vodeni kozlac, još poznat kao močvarni zmijanac, strogo je zaštićena biljna vrsta koja raste u Gorskom kotaru. Prepoznatljiv je po sjajnim listovima te žućkastozelenim cvjetovima.

Strogo zaštićene vrste su i božikovina, ivančica, buhač, nekoliko vrsta potočnica i zvončića, pasji trn, gladiole, perunike, prava kockavica, orhideje, kukurijek te ljubice.

Osim ovih nešto rjeđih biljnih vrsta, na listi zaštićenih nalaze se i visibaba, proljetni jaglac, matičnjak, majčina dušica, bijeli stolisnik, poljski neven, smilje, planinska bazga, vrijes, borovnica, brusnica, lovor, bijeli sljez i lopoč. Od gljiva, zaštićeni su vrganji, lisičice, mrka trubača, bijeli tartugi te crni tartufi.